Wednesday, 30 December 2015

Katil Beranak Kerajaan Kedekut?!

"Bagus betol kalau Malaysia macam itu..Tapi apakah daya dapat pemimpin kedekut" Inilah antara maksud perkataan yang dilontarkan oleh seoran Netizen yang mendakwa perkhimatan bersalin hospital dinegara ini dikaitkan dengan pemimpin kedekut?

cuba kita renungi fakta yang dikongsikan oleh salah seorang doktor pakar perubatan yang terkilan dengan kedaifan netizen tersebut isu ini.


Tak salah mengkagumi kemewahan negara lain tapi jangan pulak kutuk negara sendiri. Apatah lagi tuduh pulak pemimpin kedekut.

Di Belanda, perkhidmatan mereka memang mewah. Apatah tidaknya rakyat mereka WAJIB MEMBELI INSURANS. 

Juga, income tax mereka adalah setinggi 52%!  GST (VAT) mereka pula adalah setinggi 21%!



Tapi di Malaysia, rakyat takde insurans, miskin malah gelandangan pun boleh mendapatkan perawatan pakar, ubat2an mahal hingga CT scan (jika perlu) pada harga RM 1 (itupun boleh ngelat bayar kalau x mampu sangat).

Subsidi kesihatan kita adalah antara yg tertinggi di dunia dengan 95% ditanggung oleh kerajaan. Masuk wad berbulan2 hampir tak terasa bayarannya.

Pendapatan bawah RM 5K dikecualikan income tax. Majoriti rakyat kalau kena tax pun pda kadar 11% sahaja.

GST kita hanya 6% sahaja itupun begitu banyak barangan dan ubat-ubatan dikecualikan GST.

Tapi macai dok terliur tengok negara lain. Nak negara kita macam Belanda....Tapi GST 6% je dah behave macam akan meninggal papa kedana. Bayar income tax pun sambil maki hamun pemimpin negara. 

Berbeza pengalaman Puan ini :


Katil hospital pun salah pemimpin? 
Ko patut lahir kat Myanmar atau Uganda. Beranak atas lantai baru ada akal.

credit : Doktor  Abdul Rahman Abdul Kadir

Dia boleh kawan dengan Maklampir, kan?!




للاكي براني موڠكين اكن كاله تتاڤي تيدق اكن مڠاله.
Katil Beranak Kerajaan Kedekut?! Daeng Selili Rating: 5 Wednesday, 30 December 2015
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ping!