Sunday, 30 August 2015

Cina Tak Tolak UMNO/BN #BERSIH4

Mengapa kaum cina menolak BN????

Aku nak berkongsi pendapat aku ni lama dah... cuma aku malas nak mencemarkan wall aku dengan kesampahan dari macai2 Pakatan yang tak pernah ada pemikiran intelektual setaraf manusia...Tapi 



di pagi nan berbahagia ni aku kongsikan jugak.....Adakah majoriti cina anti Melayu????

Pada pendapat aku... TIDAK...!!!Sebenarnya cina tidak menolak BN, tetapi hilang kepercayaan kepada dua parti utama cina iaitu MCA dan Gerakan... kerana kedua-dua parti ini kelihatan amat galak berebut kerusi di tempat masing-masing.Pulau Pinang contohnya adalah kerusi tradisi Gerakan, tetapi sejak PRU12, MCA begitu ghairah cuba merampas kerusi2 Gerakan di Pulau Pinang.... dan dalam masa yang sama, Gerakan juga memburu kerusi-kerusi MCA.

Ini menyebabkan orang cina berasa "fed-up" kerana parti2 cina ini lebih bernafsu memburu kerusi daripada berkhidmat untuk orang cina. Kesempatan ini dimanipulasikan oleh DAP untuk meraih sokongan pengundi cina Gerakan dan MCA ini yang akhirnya menolak keseluruhan kedua-dua parti ini.Secara kasarnya, beberapa perkara gagal dibendung oleh BN untuk "mengawal" pengundi cina.

Pertamanya : Akhbar cina.... ada akhbar cina yang ada versi pagi dan versi petang... Akhbar-akhbar ni secara jelas terang dan nyata menyiarkan berita yang bersifat bertentangan dengan dasar Barisan Nasional sekalipun ada antaranya adalah milik MCA. Ada yang juga secara jelas berkempen untuk pembangkang.

Nyonya jual sayur tepi jalan mana la ada smartphone bagai ni nak baca FB ker blog ker.... Yang ada cuma akhbar bahasa cina. Abis baca:- esoknya boleh bungkus sayur atau buah-buahan jualan.Kedua - Sekolah dan Kolej Cina.

Kaum Cina ni, waima belajar sampai ke Marikh sekalipun, dia cuma akan baca dua jenis akhbar sahaja iaitu akhbar cina dan akhbar berbahasa inggeris, terutamanya golongan profesional muda.

Masuklah sekali-sekala TAR College tu... dan peratikan gelagat politik anak2 muda cina yang belajar di Kolej itu.... Aku kenal ramai students Tar College ni terutamanya amoi... Kita marah dan tuntut buang anak-anak melayu di universiti tempatan jika terbabit dengan politik, tapi kita tak perasan pun bahawa Kolej Cina milik MCA ini membenarkan politik partisan secara terbuka dalam kampus mereka

;- yang jelasnya mempromosikan DAP dan idea-idea politik cina.Ketiga - Membendung perebutan kerusi dan kuasa oleh MCA dan Gerakan. 

Aku malas nak ulas panjang-panjang, tapi bagi aku, BN cuma perlu 1 Parti Cina sahaja. MCA sudah banyak kali "tersasul" mensabotaj BN dan telah 2 penggal gagal membuktikan bahawa mereka mampu memulihkan keyakinan pengundi cina kepada BN semula. Walaupun Gerakan juga gagal, tetapi mereka tidak memiliki Kolej TAR atau Nanyang Siang Pau...Ngantuk ler plak... lenkali la aku sambung... kehkehkehkeh

Cuma satu aku nak tambah last :- Tak semua cina kaya, dan tak semua melayu miskin.... Dah sampai masanya DS Najib Tun Razak mengotakan janji yang dibuat oleh Ayahanda beliau 44 tahun yang lalu.... Sekadar menyatakan dengan retoriknya Janji Ditepati sahaja adalah sia-sia, sekiranya tidak mengotakan janji itu dengan setulusnya...Kejayaan paling besar DEB bukanlah pemilikan ekuiti atau hartanah oleh Bumiputera... 

Ttapi kejayaan DEB yang paling besar adalah mengopak keluar jutaan anak melayu dari kepompong kemiskinan menerusi pendidikan...Dulu melayu ramai jadi bomoh, hari ini melayu antara pakar perubatan kelas dunia, dulu melayu hanya mampu menukang rumah, hari ini anak melayu mampu menukang satelit, dulu melayu hanya ada sekangkang kera tanah sawah, hari ini melayu adalah antara konglomerat yang dihormati di dunia....

Kita mungkin gagal memiliki ekuiti dan hartanah seperti yang disasarkan DEB, tapi nasib melayu hari ini jauh lebih baik dari 58 tahun yang lalu...Terima Kasih Tun Abdul Razak - Sedekahkan Al-Fatihah untuk beliau tanda kita berterima kasih...

Salam Merdeka..
Cina Tak Tolak UMNO/BN #BERSIH4 Daeng Selili Rating: 5 Sunday, 30 August 2015
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ping!