Wednesday, 25 December 2013

Laksanakan GST Sebelum Rasionalisasi Subsidi

Kenaikan harga barang, subsidi rasionalisasi dan KEJATUHAN SEBUAH KERAJAAN....

Ramai yg bertanyakan kenapa agak senyap kebelakangan nie. Ada nie, cuma sibuk selesaikan tugasan akhir tahun dan tuntutan utk bercuti...

Kenaikan harga barang sedang hangat diperkatakan. Semakin banyak keluhan dari pelbagai lapisan masyarakat, TERUTAMA GOLONGAN PERTENGAHAN "MIDDLE CLASS". It is understandable.

Pada dasarnya, ekonomi 101, segala bentuk subsidi adalah tidak baik utk sesebuah negara, ianya adalah 'opium' yg mana nak berhenti adalah amat sukar. Subsidi juga membuatkan keadaan 'misallocation of resources' dlm ekonomi dan banyak lagi KESAN sampingan yg lain. Sebagai seorang dari bidang ekonomi, saya masih berpegang prinsip tersebut...

WALAUBAGAIMANA PUN, usaha kerajaan melaksanakan seperti SERENTAK DAN SERENTAK DGN PERLAKSANAAN GST ADALAH AMAT MERBAHAYA DAN MENPUNYAI KOS POLITIK YG AMAT TINGGI. Masalahnya 'kalau tak buat, tak buat langsung, bila nak buat nak buat SEKALU GUS... MACAM TAK DE HARI ESOK.."

Kerajaan perlu lebih pandai utk menangani perkara ini, umpama menarik rambut dlm tepung.

Saya berpendapat laksanakan GST dgn jaya dahulu. Kejar peniaga2 yg selama ini senang lenang melarikan diri dari tax. Kawal keaadan harga barang dgn memastikan peniaga2 yg tidak bertanggungjawab menaikan harga sewenangnya. Kajian harga perlu dilakukan secara terperinci. Penguatkuasaan perlu pada tahap yg tertinggi.

Lebihan RM30 ke RM40 billion dari GST mestilah dilaburkan dlm bentuk "wealth creation" terumata pada golongan MIDDLE CLASS dan juga membentuk golongan usahawan pertengahan yg kukuh. RM46billion belanja pembangunan juga perlu ditransformasikan utk "wealth creation" golongan bawahan dan pertengahan. Dari perincian RM46b ini, saya masih tak nampak keberkesanan PEMBANGUNAN dlm ertikata wealth creation.

Cukup2 mengkayakan golongan yg kaya raya, tamak dan tidak pernah cukup dan tiada SIFAT PATRIOTIK. YG PENTING KAYA MEH...

Sebenarnya golongan pertengahan mempunyai pengaruh yg amat kuat arah tuju politik sesebuah negara. Dan kerajaan amat perlu memperhalusi dan mengurus golongan ni dgn lebih berhati2.

Setelah GST berada dlm keadaan yg stabil dan golongan pertengahan (yg paling banyak terkene dgn penarikan subsidi) bertambah kukuh, barulah secara seransur ansur subsidi ditarik.

Yeap, saya tahu RM49b subsidi adalah jumlah yg amat besar. Tetapi tanpa perancangan rationalisasi yg terperinci dan bijak, KOS POLITIK nya adalah sebuah kerajaan itu sendiri....

Oh yea lupa... tax golongan yg kaya raya tu tax them heavier than now. Kita ada Dato Sri Dr Wahid, im sure he is more capable to devise a much better tax structures....

Renung2kan Selamat Beramal...


للاكي براني موڠكين اكن كاله تتاڤي تيدق اكن مڠاله.
Laksanakan GST Sebelum Rasionalisasi Subsidi Daeng Selili Rating: 5 Wednesday, 25 December 2013
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ping!