Sunday, 16 June 2013

Siri Jelajah Pemilihan UMNO

Ahli Jawatankuasa Pemilihan UMNO akan memulakan siri jelajah untuk menerangkan kaedah baharu pemilihan parti berkenaan mulai esok,(hari ini) kata Setiausaha Agung UMNO, Datuk Seri Tengku Adnan Tengku Mansor.


Beliau yang juga Menteri Wilayah Persekutuan berkata, ia bertujuan memberi penerangan kepada setiap anggota di peringkat akar umbi.

“Menerusi kaedah baharu itu akan diwujudkan hari pencalonan untuk jawatan tertinggi parti dan hari pemilihan,” katanya selepas majlis taklimat mengenai perkhidmatan bas Nadi Putra oleh Syarikat Pengangkutan Awam Putrajaya Sdn Bhd (PAPSB) di sini hari ini.

Beliau yang juga anggota jawatankuasa itu berkata, semakan senarai calon akan dibuat sebelum nama-nama tersebut diumumkan untuk membolehkan kira-kira 150,000 anggota di peringkat cawangan dan bahagian membuat pengundian.

Presiden UMNO Datuk Seri Najib Tun Razak baru-baru ini, mengumumkan pemilihan UMNO kali ini akan dilaksanakan dengan mengguna pakai perlembagaan baharu parti yang membuka peluang kepada hampir 500,000 anggota di peringkat akar umbi menentukan pucuk pimpinan parti.

Pemilihan akan dijalankan selepas mesyuarat peringkat bahagian dan sebelum perhimpunan agung parti.

Satu jawatankuasa pemilihan diketuai bekas Menteri Besar Perak, Tan Sri Tajol Rosli Ghazali ditubuhkan untuk menerangkan kaedah pemilihan baharu berdasarkan perlembagaan parti yang dipinda pada 2009 itu.

Sementara itu, Tengku Adnan berkata pihaknya telah mengeluarkan surat untuk setiap cawangan bermesyuarat yang dijadual diadakan bermula 15 Julai hingga 30 Ogos ini.

Namun, katanya, tarikh pemilihan bahagian dan pusat masih belum ditetapkan kerana menunggu maklum balas daripada jawatankuasa pemilihan memilih tarikh yang sesuai.
للاكي براني موڠكين اكن كاله تتاڤي تيدق اكن مڠاله.
Siri Jelajah Pemilihan UMNO Daeng Selili Rating: 5 Sunday, 16 June 2013
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...