Friday, 21 June 2013

Apa Lagi Yang Melayu Mahu?

Sudah puas kita berdebat tentang sikap dan perangai kaum Cina dan kita semua sudah membuat kesimpulan bahawa kaum itu secara amnya semulajadi bersikap rasis. Kita bertanya apa yang Cina mahu lagi setelah mendapat hak ke atas bahasa, budaya, agama dan pendidikan berasingan yang tidak mungkin dinikmati di negara-negara lain di dunia. Lalu mereka menjawab dengan penuh hipokrasi, kononnya mereka hanya inginkan kerajaan yang telus, bersih dan adil. 

Kita memanggil mereka hipokrit kerana di masa yang sama mereka memilih DAP yang jelas tidak telus, korup, diktator dan samseng. Mereka juga bukan tidak tahu bahawa kaum Cina merupakan pihak utama yang menghulur rasuah bagi membolehkan perniagaan mereka meningkat. 

Kaum Cina juga menjawab bahawa mereka hanya inginkan kerajaan yang tidak rasis iaitu yang sanggup menghapuskan hak-hak bumiputera bagi menepati semangat Malaysia dahulu, Melayu kemudian. Inilah yang mereka mahu, kata kaum Cina. 

Namun, di masa yang sama mereka ingin terus mengasingkan anak-anak mereka dari arus hala tuju negara, enggan menghayati semangat Malaysia, memperlekehkan Bahasa Kebangsaan, mempersoalkan kedudukan Raja-raja serta menafikan sejarah. 

Oleh kerana tidak mendapat apa yang kononnya mereka mahu, maka kaum Cina pun menolak BN mentah-mentah dalam PRU lalu. Dan hari ini mereka menghentam pula pihak yang menghentam sikap mereka yang rasis, tidak patriotik lagi hipokrit itu. Kata mereka, mereka tidak boleh dipersalahkan kerana menolak BN tetapi BN yang salah sebab tidak memenuhi kemahuan mereka. 

Kita tidak mungkin boleh mengajak puak rasis dan hipokrit berbincang kerana kebencian dan hipokrasi yang ada dalam diri mereka akan menghalang sebarang perbincangan yang matang. Oleh itu, sudah sampai masanya untuk kerajaan mengabaikan saja mereka. Lagipun, bukankah mereka sudah kaya? 

Justeru, soalan yang lebih sesuai buat masa ini ialah: “Apa Yang Melayu Mahu?”

Walaupun secara mumnya Melayu masih menyokong UMNO, tetapi kita tidak boleh mengambil mudah dan menganggap bahawa mereka sudah mendapat segala-galanya dan berpuas hati. Jika Melayu benar-benar sudah berpuas hati, kenapa masih kedengaran rungutan dan keluhan? Mungkinkah mereka hanya menahan sabar? Jika benar, selama manakah mereka boleh bersabar? 

Rungutan dan keluhan kumpulan majoriti tidak wajar dipandang sepi. Jika minoriti menolak BN, BN masih lagi menjadi pemerintah. Tetapi bayangkan, jika majoriti yang menolak, merajuk dan membawa hati dari BN…. 

Pada dasarnya, Melayu mahukan kerajaan yang cekap, amanah, bijak dan matang. Selain itu, Melayu inginkan kerajaan yang lebih pro-aktif dan tegas dalam memperjuangkan hak mereka tanpa segan silu, ‘defensive’ atau ‘apologetic’. 

Melayu sedar bagaimana hak mereka di dalam GLC ‘dipugar’ dan diberikan kepada kaum lain sedangkan kaum lain tidak pernah membuka peluang kepada Melayu di sektor swasta. Melayu sedar bahawa hak mereka dalam kontrak dan projek kerajaan turut diberi pada kaum lain sedangkan kaum lain telah lama menindas peniaga Melayu. Melayu juga sedar bagaimana hak mereka dalam pemilikan hartanah menjadi goyah sehingga ‘terlupus’ akibat dasar-dasar yang mengampu kaum lain dan seterusnya orang asing. 

Walaupun terdapat bantuan BR1M, PR1MA, KR1M dan berbagai-bagai lagi yang menepati keperluan Melayu tetapi ianya tidak menyeluruh dan tidak menyentuh perkara pokok ‘survival’ kaum ini.

Ada juga yang berkata bahawa bantuan seperti itu hanya melibatkan golongan bawahan, tetapi golongan pertengahan di bandar tidak begitu merasai manfaatnya. Bantuan pula seringkali hanya melibatkan kakitangan kerajaan, manakala Melayu di sektor swasta dilupakan, kononnya tidak ramai. Sedangkan mereka inilah Melayu baru yang mampu bersaing dan menyumbang kepada ekonomi negara tetapi sudahnya, tetap ditindas kaum lain serta tidak pula menerima apa-apa bantuan selain terpaksa mengharungi kos sara hidup dan membayar cukai pendapatan yang tinggi. 

Melayu juga amat sayangkan negara ini dan tidak mahu ia dirombak, diubah atau dibentuk sehingga hilang jati diri Malaysianya. Inilah satu-satunya negara yang menempatkan bangsa Melayu di dunia ini dan hakikat itu perlu dipertahankan dengan apa jua cara. Negara tumpah darah Melayu ini telah diiktiraf sebagai negara Islam yang berteraskan Raja berpelembagaan. Justeru, negara ini wajib membawa imej dan identiti dengan ciri yang sesuai dengan hakikat itu. 

Dalam kata lain, Melayu tidak mahu kerajaan yang keliru dalam meletakkan hala tuju, imej dan identiti dalam konteks pemerintahan negara, hanya kerana ingin mengambil hati kaum minoriti. 

Inilah yang Melayu mahu. Walaupun Melayu tidak menuntut dengan keras sepertimana Dong Zong, tetapi itu bukan jaminan yang Melayu tidak akan memberontak dengan cara menolak parti yang tidak prihatin kepada kemahuan mereka - Apa Lagi Yang Melayu Mahu?للاكي براني موڠكين اكن كاله تتاڤي تيدق اكن مڠاله.
Apa Lagi Yang Melayu Mahu? Daeng Selili Rating: 5 Friday, 21 June 2013
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...