Saturday, 30 June 2012

APA SAHAJA AHLI PAS (ASAP)

APA SAHAJA AHLI PAS (A.S.A.P)

"species sesumpah"

Saalam sedikit bingkisan untuk luahan rasa dan kenyataan yang berhubung kait dgn 
keyword tu -

.........................................................................
Dahulu PAS:

“SEMBELIHAN ORANG UMNO TIDAK SAH KERANA SAMA DENGAN SEMBELIHAN ORANG KAFIR MEMANDANGKAN UMNO TIDAK MELAKSANAKAN HUDUD.”
Now:
HUDUD - Bukan kepentingan PAS..pencacai jek duk menyalak, Hakikatnya PAS tak laksanakan.
.........................................................................
Dahulu PAS:
Negara ISLAM: LAWAN UMNO demi NEGARA ISLAM
Now:
NEGARA ISLAM Pun tak ada dalam AL-Quran..mati sia sia jek pejuang MAMALI
.........................................................................
Dahulu PAS:
Jihat LAWAN orang KAFIR (Dalam fahaman PAS, UMNO Kafir)
Now:
Tidur, Makan dan berjimak bersama sama yang ternyata Kafirnya 
(LGE,KS,LKS,AMbigo dan sekalian kafirnya ada)
.........................................................................
Dahulu PAS:
Anuwar, Siapa pangkah dia..booking tempat dineraka
Now:
Pangkah PAS, syurga..Sokonglah Anuwar

.........................................................................
Dahulu PAS:

Setiap kali ceramah PAS..Maki semua orang tak betul
Now:
Semua orang yang dia pernah maki tu betul..asalkan pebangkang

.........................................................................
Dahulu PAS:

ISLAM perjuangan kita
Now:
PARTI perjuangan kita

.........................................................................
Dahulu PAS:

Jalan raya tak penting, Kebajikan lebih utama
Now:
Jalan raya penting, Air di Kelantan? Apa susah..Hujan ada....

.........................................................................
Dahulu PAS:

Sedekah amalan mulia
Now:
Kerajaan kasi itu semuanya RASUAH

.........................................................................
Dahulu PAS:

Kelantan Serambi MEKAH
Now:
Reban...

.........................................................................
Dahulu PAS:

Negeri dengan ekonominya yang sendiri..
Now:
Kelantan MUNDUR- sebab subsidi minyak tak dapat

.........................................................................
Dahulu PAS:

ISLAM untuk semua
Now:
ISLAM untuk orang PAS sahaja


.........................................................................
Dahulu PAS:
Nik azik: cheq deq resign saya resign~
Now:
..... Spin~Tu pasal che deq kata ramai orang pandai masuk PAS, Pandai cakap dan pandai spin...


.........................................................................
Dahulu PAS:

HIJAU
Now:
KELABU ASAP
APA SAHAJA AHLI PAS (A.S.A.P)...









“dan tiadalah (kejahatan) yang diusahakan oleh sesuatu jiwa (seorang) melainkan dialah yang menanggung dosanya; dan seseorang yang boleh memikul tidak akan memikul dosa orang lain”. (Surah al-An’am, ayat 164)


للاكي براني موڠكين اكن كاله تتاڤي تيدق اكن مڠاله. 
Lelaki berani mungkin akan kalah tetapi tidak akan mengalah.
Baca Seterusnya...

2 telapak tangan share & like

Selamat hari lahir logo daengselili.blogspot.com
Rasional logo:
Telapak tangan - jari yang menulis/mengambil/menyampaikan
Hitam & putih - fakta dan kenyataan tersurat
2 telapak tangan - saling bantu membantu / copy & share
Bubble Talk - perkara yang diperkatakan
------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Rata-rata rakyat Malaysia mempunyai laman sosial seperti Facebook dan Twitter dimana mereka pasti akan online laman sosial ini sekurang-kurangnya sekali sehari. Buktinya, carian paling popular oleh Google di Malaysia ialah Facebook iaitu berada di ranking pertama. Maka tidak hairanlah, Facebook boleh dijadikan lubuk emas untuk berniaga. Bukan itu sahaja, malah anda boleh menjana traffic/ pembaca blog yang banyak hanya dari Facebook dan Twitter jika kena pada caranya. 

Jika kena pada caranya? macam mana caranya? untuk menjana traffic yang banyak dari laman sosial :
  1. Blog anda mestilah di lengkapi dengan button like Facebook, button share Facebook dan button tweet dari Tweeter. 
  2. Artikel di blog anda mestilah menarik, fresh atau jenis fakta/rahsia terbongkar. Barulah ramai yang akan share artikel tersebut di laman sosial. Bila satu orang share artikel anda itu di Facebook, sebenarnya dia telah menghasilkan 10 orang atau lebih pembaca baru ke blog anda. Kalau 1000 orang yang share? sesaklah blog anda dengan traffic sampai jammed ! :)
  3. Keyword memainkan peranan sangat penting. Cuba cipta keyword yang hot di mana dapat menarik minat orang untuk terus membaca. Contohnya, 'Hantu Kak Limah Lumba Drift !'
  4. Akhir sekali, jumlah kawan di Facebook atau Twitter mestilah kena ramai. Baru umphh!! 


Sumber : http://www.firdauskasim.com/2011/04/kuasa-facebook-dan-twitter-dalam-blog.html#ixzz1zGIGDcPT


للاكي براني موڠكين اكن كاله تتاڤي تيدق اكن مڠاله. Lelaki berani mungkin akan kalah tetapi tidak akan mengalah.
Baca Seterusnya...

melayu dan jawi

Untuk refresh balik siapa siapa yang lupa huruf jawi


Huruf lam-alif ialah huruf gabungan alif dengan lam. Jadi, lam alif tidak sesuai disenaraikan dalam carta huruf Jawi bentuk tunggal. Hal ini pernah menjadi isu dalam kalangan peminat tulisan Jawi.

Ada pendapat mengatakan, apabila sesuatu carta menggunakan tajuk “Huruf Jawi”, huruf lam alif perlu disenaraikan. Jumlah huruf Jawi akan menjadi 38. Apakah pandangan tuan?

Huruf ha tunggal (abjad ke-33) adalah seperti yang disenaraikan. Hasimpul ialah huruf terbitan apabila dirangkaikan dengan huruf lain. Jikalau tuan memasukkan ha simpul dalam carta huruf Jawi, jumlah huruf Jawi akan menjadi 39!

Ada pihak berpendapat jumlah huruf Jawi kini ialah 35 atau 36 huruf . Pihak yang mengatakan jumlah huruf Jawi itu hanya 35 huruf tidak memasukkan ta marbutah (ta simpul) sebagai satu huruf. Pihak yang berpendapat jumlah huruf Jawi hanya 36 juga tidak memasukkan ta marbutah sebagai satu huruf tetapi memasukkan pula lam-alif sebagai satu huruf.
Pedoman Bahasa (JPEG) 012. Jawi: Abjad.

Nota 19 April 2011

1. Rujuk perbincangan di Facebook, April 2011.

2. Sila rujuk pautan ini: http://mohdisa-abdrazak.blogspot.com/2009/04/abjad-jawi-2008.html. Gambar pada pautan ini dilampirkan untuk rujukan segera.



للاكي براني موڠكين اكن كاله تتاڤي تيدق اكن مڠاله. Lelaki berani mungkin akan kalah tetapi tidak akan mengalah.
Baca Seterusnya...

Friday, 29 June 2012

BETUL KE KIBLAT NIK AZIZ

Mari bersolat



BETUL KE KIBLAT NIK AZIZ SHOLAT DALAM HUTAN NI?.....

SEMAKAN ARAH KIBLAT MELALUI KAEDAH ISTIWA’ MATAHARI DI KA’BAH 16 JULAI ( 5.28 
APAKAH ITU ISTIWA’ MATAHARI?
Istiwa utama matahari atau istiwa A’zam di Ka’bah merupakan fenomena di mana matahari akan berada tepat di titik zenit (ghayah) ketika istiwa. Peristiwa ini akan berlaku dua kali dalam setahun, apabila nilai sudut istiwa’ matahari (mel syams) akan bersamaan dengan nilai latitud Mekah, di mana Ka’bah terletak.
Apabila istiwa’ utama matahari berlaku, bayang objek tegak di tempat lain akan menunujukkan arah ke Ka’bah. Fenomena ini merupakan kaedah tradisional falak untuk menyemak dan menentukan arah kiblat dari tempat-tempat lain di muka bumi.


PANDUAN MEMBUAT SEMAKAN ARAH KIBLAT :
Dirikan satu objek lurus seperti tiang sebaik-baiknya di tanah lapang.
Pastikan tiang tersebut tegak dan lurus. Bagi menyemak ketegakkannya boleh diletak tali yang diikat pemberat dihujung tiang berkenaan.
Tempat yang dipilih untuk tujuan ini tidak terlindung dari sinar matahari
Penyemakan arah kiblat perlu dibuat tepat mengikut waktunya. 

Sila rujuk waktu SIRIM (contoh: Waktu di televisyen)

PERANAN DAN TANGGUNGJAWAB
Setiap orang Islam digalakkan untuk melakukan semakan ketepatan arah kiblat di tempat kediaman dan ibadah masing-masing bagi mengesahkan ketepatan arah kiblat.
Setelah semakan di buat dan terdapat sebarang kesilapan, sila betulkan mengikut arah yang betul, dan hubungi Bahagian Falak Syarie, Jabatan Mufti Negeri/Wilayah.
Oleh kerana fenomena ini berlaku sebelah petang di Malaysia, bayang tiang akan jatuh ke arah timur. Dengan itu, arah kiblat ialah yang menghadap ke arah barat



sumber saudara: https://www.facebook.com/yusof.aziz.73

selingan:


للاكي براني موڠكين اكن كاله تتاڤي تيدق اكن مڠاله. Lelaki berani mungkin akan kalah tetapi tidak akan mengalah.
Baca Seterusnya...

INI SEMUA KONSPIRASI UMNO


INI SEMUA SALAH UMNO...!!! INI SEMUA KONSPIRASI UMNO...!!! INI SEMUA FITNAH UMNO...!!! UMPORNO...!!! GULA-GULA UMNO...!!! UMNO DAH BELI...!!!
ASALKAN BUKAN UMNO...!!!




للاكي براني موڠكين اكن كاله تتاڤي تيدق اكن مڠاله. Lelaki berani mungkin akan kalah tetapi tidak akan mengalah.
Baca Seterusnya...

AWAS!! anak perempuan anda diguna-gunakan pencacai


(gambar hiasan sahaja)
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
AWAS!!!!!!
Ada tak awak anak gadis anda diguna-gunakan pencacai?????




JENG JENG JENG..................

siapa gerangan penyerang aku ini?kecut telur sehinggakan mempertaruhkan identiti orang lain untuk menghalalkan kejahilan diri sendiri?btw...berapa kali aku tolak tak mahu berbicara tentang politik..tapi NIAT NAFSU SETAN dia memaksa aku bertindak..now....mendapat~!!!!!!!!!

للاكي براني موڠكين اكن كاله تتاڤي تيدق اكن مڠاله. Lelaki berani mungkin akan kalah tetapi tidak akan mengalah.
Baca Seterusnya...

Thursday, 28 June 2012

perubahan besar

Kuala Lumpur Dahulu dan Sekarang.

Rahmat Allah beri kepada kita yang masih baru MERDEKA..
mahukan kita gadaikan ia???

للاكي براني موڠكين اكن كاله تتاڤي تيدق اكن مڠاله. Lelaki berani mungkin akan kalah tetapi tidak akan mengalah.
Baca Seterusnya...

DAP ada pendirian, PAS ada..??berdiri sahaja..




"I am firm about this, implementing hudud laws has been talked about for some 50 years and is not something new. There has been endless dialogues on it.

DAP had previously pulled out from the opposition pact Angakatan Perpaduan Ummah (APU) because of this (implementing hudud laws). If now they want to do the same (pull out from the Pakatan coalition because of hudud laws, that is their problem," he told reporters after attending a civic function at Pusat Tarbiyah Islamiah Kelantan (Putik) here today.

Nik Aziz was commenting on the statement by DAP chairman Karpal Singh yesterday that the DAP rejected hudud laws and turning Malaysia into a fully Islamic state because this was against the Federal constitution."

Posted by wikisabah 
http://wikisabah.blogspot.com





Golongan muda yang cenderung pada perjuangan Islam terpempan dan berang dengan pendirian Lim Guan Eng yang tetap mempertahankan tindakan DAP menolak Hudud apabila pakatan pembangkang menang kelak.


Berikut adalah berita berkenaan daripada Malaysiakini.:


Setiausaha Agung DAP Lim Guan Eng malam tadi 'dihujani' pelbagai persoalan berkaitan pendirian dan sikap parti itu terhadap isu hudud yang menjadi perjuangan parti rakannya PAS dalam Pakatan Rakyat.


Dalam program wacananya untuk mendekati Melayu di Shah Alam malam tadi, sesi soal-jawab menjadi panas apabila peserta Melayu yang rata-rata muda bangkit bertanyakan isu itu kepadanya.


Lim mengulangi pendirian bahawa DAP "tidak bersetuju" dengan hudud kerana mereka "berpegang kepada perlembagaan dan tidak ada peruntukan untuk hudud" di dalamnya.


Bagaimanapun tegasnya, perkara itu tidak menghalang DAP bekerjasama dengan PAS dan PKR khususnya dalam perkara yang dipersetujui seperti menentang kemungkaran dan membanteras rasuah.


"Kita berbincang untuk berpegang kepada yang sedia ada. Kita mesti mengikut amalan dan konvensyen yang ditetapkan.


"PAS ada pendirian, DAP ada pendirian. Tetapi ia tidak menghalang kerjasama dalam isu yang lebih besar," katanya dalam wacana bertajuk "Benarkah DAP mengancam Islam" anjuran akhbar web berbahasa Melayu DAP Roketkini.


sumber: http://www.waadat.com



للاكي براني موڠكين اكن كاله تتاڤي تيدق اكن مڠاله. Lelaki berani mungkin akan kalah tetapi tidak akan mengalah.
Baca Seterusnya...

kisah cinta cikgu mala





Normala Sudirman yang asalnya seorang guru kemudian terpaksa meletak jawatan kerana dipilih menjadi calon PAS dalam pilihanraya kecil Dun Tenang pada awal 2011.

Bagaimanapun nasib tidak menyebelahinya kerana beliau kalah dalam pilihanraya berkenaan. Yang dikejar tak dapat yang dikendong berciciran. Kejar jawatan YB tak dapat jawatan guru yang dipegang dilepaskan.

Sewaktu baru-baru kalah Normala masih lagi dijulang oleh PAS dan diheret ke hulu dan ke hilir kononnya sebagai ikon baru PAS. Kebetulan dia juga mempunyai wajah yang sedikit cantik. Empat ke lima bulan selepas itu Normala tidak lagi dihargai PAS.

Memandangkan beliau telah meletak jawatan sebagai guru , maka beliau bercadang untuk pergi lebih jauh dalam politik. Lalu beliau mencuba nasib untuk bertanding sebagai AJK PAS Pusat dalam pemilihan pada pertengahan tahun 2011.

Jika diikutkan cara PAS julang beliau selepas beliau kalah bertanding pilihanraya dan diberi gelaran sebagai ikon baru, beliau sepatutnya menang top 5 dalam 18 calon yang dipilih. Sungguh mengecewakan apabila beliau langsung tidak terpilih AJK PAS Pusat .

Sudah jatuh ditimpa tangga, jawatan guru dilepas, nak jadi YB ditolak rakyat, nak jadi AJK PAS ditolak pula oleh ahli-ahli PAS.

Nama Normala yang sebelum itu kembang mekar dan harum subur makin lama makin layu. Orang-orang PAS  sudah tidak ingat lagi kewujudannya. Undangan ceramah juga makin lama makin berkurangan.

Setelah berhenti sebagai guru dan kalah bertanding pilihanraya Normala hilang punca pendapatan. Wang ada banyak dikeluarkan semasa bertanding. Undangan ceramah menjadi pendapatan beliau. Apabila undangan ceramah berkurangan , maka pendapatannya juga kurang. Difahamkan beliau juga terpaksa menanggung hutang ketika bertanding pilihanraya. PAS langsung tidak bertanya khabar tentang kedudukan ekonomi beliau. Difahamkan semakin hari beliau semakin tertekan dengan kedudukan ekonomi keluarganya.

Lalu muncullah cerita yang mengatakan beliau akan masuk UMNO kerana berpatah arang berkerat rotan dengan PAS yang tidak mengambil peduli atau bertanya khabar dengannya tentang hutang-hutang yang ditanggungnya untuk bertanding dalam pilihanraya,  dan juga tidak menghargai pengorbanannya melepas jawatan sebagai guru untuk menjadi calon PAS.

Mengikut maklumat yang kami terima cerita berkenaan berpunca dari Normala sendiri dengan niat untuk menggeletek pimpinan PAS agar memberi perhatian kepadanya. Sudah menjadi kelaziman sebarang gossip atau berita-berita panas politik akan cepat mendapat perhatian blog-blog politik. Cerita berkenaan tersebar beberapa hari.



Setelah beberapa hari tersebar tiba-tiba Normala muncul menafikan yang beliau akan masuk UMNO dan mengugut akan menyaman blog-blog yang melaporkan berita berkenaan. Dalam masa yang sama Normala mendapat perhatian pimpinan PAS yang mula bertanya khabar tentang hutang yang ditanggungnya dan juga kedudukan ekonomi keluarganya.

Bijak sungguh Normala bermain politik.



Sumber: http://assassincyber.blogspot.com/2012/06/normala-tanggung-hutang-selepas-masuk.html#ixzz1z4r94qAT
Under Creative Commons License: Attribution


للاكي براني موڠكين اكن كاله تتاڤي تيدق اكن مڠاله. Lelaki berani mungkin akan kalah tetapi tidak akan mengalah.
Baca Seterusnya...

Wednesday, 27 June 2012

MALAYSIA IS STILL GROWING



MALAYSIA IS STILL GROWING



1. I am not talking about GDP and Per Capita. I am talking about feeling. I feel that Malaysia is growing. Certainly Kuala Lumpur is growing. High-rise buildings are everywhere.
2. Take KLCC. The twin towers were once without partners. Now the garden area is completely surrounded by high-rise hotels, condos and officers.
3. It is the same with the railway station. It is now hidden by a palisade of hotels, offices and apartments.
4. Jalan Tun Razak is now lined with high-rise offices and headquarters of numerous big corporations.
5. Perhaps they are empty. I know about cities going through a building boom only to precipitate a bubble. But at night I see lighted windows of the condos indicating that they are occupied. The bubble may yet come. But for now the building boom is not yet a bubble.
6. The suburban parts of Kuala Lumpur now see a number of new towns, linked to the city. There is Mont Kiara, Sri Kembangan, Puchong and many others. Then there are old Petaling Jaya, much changed, Subang Jaya, Putrajaya and Cyberjaya. In between there are the well-laid-out housing estates, small towns in themselves.
7. When the Kuala Lumpur International Airport was relocated to Sepang, Subang became deserted except for the occasional military aircrafts of the transport squadron landing and taking off. Today the second terminal has been refurnished and upgraded and is the hub for the Firefly turboprops. In addition there are two FBOs serving scores of private jets and other aircrafts. Many foreign aircrafts are parked in the huge AIROD complex, where they are being serviced or repaired.
8. Toll roads and flyovers help to reduce traffic at ground level. But the number of motor vehicles being put on the road each year continues to cause congestion.
9. Foreign investors invest billions for each of their projects. And Malaysia companies also report billions of Ringgit of profits. And they are also going abroad to build power plants, roads, ports and airports. I remember in my time when profits of a hundred million Ringgits were considered great. Now profits for a quarter may exceed one billion for banks and other businesses.
10. The rural areas are not neglected. Roads, schools, clinics, water supply and electricity reach even the remotest villages.
11. There may be unemployed graduates but their number are really small.
12. I have been visiting many countries and in none of them do I see growth as I see in Malaysia.
13. I also notice that many richly endowed countries of the developing world remain backward and underdeveloped. And invariably they fail because of politics, because dictatorships or wrong ideas about the freedoms of democracy. In both cases the love of self is greater than love of nation. Consequently they would rather see their nations remaining poor and undeveloped as long as their selfish ambitions remain supreme.
14. Malaysia is really well on the way to achieve the objective of becoming a fully developed country of 2020. But politics may still get in the way.
15. Some who see the Arab Spring seems bent on proving that the Government of this country is like the Governments of these Arab countries. The Government is being demonised despite the fact that this country with less resources than the Arab countries has developed beyond expectations; has given its citizens a good life and has seen democratic election being held wherein the Government party suffer serious losses and the opposition make very substantial gains. In Malaysia, unlike in the authoritarian countries in the Arab world, there has never been elections in which the Government gets 90% of the votes. Admittedly the same party has won all the 12 elections. This is frustrating for the opposition parties. But as much as the people can reject the Government party, the people also have a right to return the same party in any election. What is important is that support for the party is due to its success in developing the nation and meeting the needs of the people.
16. Change is not always for the good. There have been many instances when changes have brought disaster for the nation.
17. On the other hand the people have a right to criticise or even condemn the Government they elected. This is necessary to keep the Government on the straight path.
18. Some time between now and mid-2013 Elections must be held. I hope the people will not be swayed by the campaign of hate but should make a proper assessment of the qualities of the people and parties which will contest. Think of the development and progress of this country and choose wisely.
 -sumber : http://chedet.cc
للاكي براني موڠكين اكن كاله تتاڤي تيدق اكن مڠاله. Lelaki berani mungkin akan kalah tetapi tidak akan mengalah.
Baca Seterusnya...

Tuesday, 26 June 2012

Baik bodoh atau jahat bijak



Tajuk/Lirik Lagu: Laukku Cukup Masin
Penyanyi: Spider
Makin lama kukunyah
Makin tawar
Macam manis perasa gula getah
Bunyi tajuk sikitlah punya besar
Isinya kosong bercampur sifar
* Samalah juga dengan ceramah2 PR...mula2 manis tabur manifestor/janji pastu.hambar.......

Dalam diam diam
Senyuman menyulamkan dendam
Nasi yang engkau sajikan
Penuhi tulang ikan
* Kalau buat amal kebajikan untuk rakyat habis satu Malaysia dia jaja..kadang yang projek persekutuan pon dia ngaku usaha dia....
Mana benar baik mana pula tidak
Baik bodoh atau jahat bijak
Sudah pipi kanan kena sepak
Kepala kasi orang pijak
* Ini part si Pak Lebai Pas yang hari ini kepala dihenyak2 dek si DAP & PKR (tiada negara islam)
Dalam diam diam
Senyuman menyulamkan dendam
Nasi yang engkau sajikan
Penuhi tulang ikan
Ayatmu ayat sekerat
Ayatmu tak cukup sifat
Ayatmu boleh buat orang sesat
* Part ini kahs untu ular2 yang lidah bercabang tu...cakap ayat tergantung..habis semua orang tidak se Partinya dia kafirkan..di laknatkan..isk isk ...
Laukku dah dah cukup masin
Laukku cukup masin
Tak perlu engkau tambah garam
Laukku dah cukup cukup masin
Laukku cukup masin
Tak perlu engkau tambah garam
* Ini bermakna KAMI DAH PUAS & MAKAN GARAM DENGAN Pakatan Bangang
Ayatmu ayat sekerat
Ayatmu tak cukup sifat
Ayatmu boleh buat orang sesat
(2X)
Laukku dah dah cukup masin
Laukku cukup masin
Tak perlu engkau tambah garam
Laukku dah cukup cukup masin
Laukku cukup masin
Tak perlu engkau tambah garam
Peluru sesat tak kenal siapa tuannya
Peluru sesatmu
*Harini peluru sesat akan menembusi dada dada dan minda pencacai....
  Terimalah hakikat Barisan Nasional kekal
Rahmat Allah SWT bersama KAMI UMNO~

للاكي براني موڠكين اكن كاله تتاڤي تيدق اكن مڠاله. Lelaki berani mungkin akan kalah tetapi tidak akan mengalah.
Baca Seterusnya...

cytro macai

Sotong Trooper yang kesian........




Kesian sungguh juak2 pekat royan nie..hantar cytrooper tapauware macai tak leh jawap soalan macam tu?
ha ha ha....krem jari ke?btw aku bukan dendam pada kau wahai cytrooperpakatan royan...but ko suke popularkan issue2 bodoh yang terang2 membodohkan diri ko yang mewakili pakatan royan...kesian...ilmu copy-paste kamu hari ini dah tak lagi rasional..kau copy-paste..tapi ko tak baca dulu apa yang kau copy...kalau fitnah pon ko sondol jek sebarkan....itukah cytro pekat royan punya education?

Tapi mmg ternyata bangangnya depa

atau hobi depa mmg nak melaga2 kan orang jek....isk...

للاكي براني موڠكين اكن كاله تتاڤي تيدق اكن مڠاله. Lelaki berani mungkin akan kalah tetapi tidak akan mengalah.
Baca Seterusnya...

Kau Kata Najib Rasuah



Bekas Menteri Besar Perak, Datuk Seri Mohammad Nizar Jamaluddin mendakwa pemandu teksi di negara ini telah lama teraniaya di bawah sistem pemberian lesen teksi yang dimonopoli oleh kroni- kroni Umno.


Beliau yang juga Ahli Parlimen Bukit Gantang menyifatkan pemberian insentif berjumlah RM35 juta melalui Teksi Rakyat 1Malaysia (TR1MA) yang diumumkan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak perlu dilakukan sejak dulu lagi.


"Mereka (pemandu teksi) sepatutnya dapat wang itu sejak dulu lagi. Tapi penyeksaan, penganiayaan dan penghambaan kepada kroni Umno ini telah berlaku sehingga ada pemandu yang sanggup memajak teksi.


"Saya juga pelik kerana terdapat syarikat di bawah kroni Umno diberi 20 hingga 30 lesen dan bimbang jika baucar RM520 yang akan diberikan kepada setiap pemandu itu tidak sampai ke tangan mereka tetapi ke pihak syarikat," katanya ketika ditemui di Parlimen di sini. [VIDEO DI SINI]


Beliau berkata demikian bagi mengulas pengumumam Perdana Menteri yang akan memberikan baucar bernilai RM520 seorang kepada 66,538 pemandu teksi seluruh negara untuk menggantikan empat tayar di bawah inisiatif program TR1MA.


Mohammad Nizar turut menyifatkan Najib sebagai pemimpin yang terdesak sehingga sanggup 'melutut' kepada 70, 000 pemandu teksi.


"Ini satu rasuah yang amat dasyat. Saya cukup kesian kepada beliau kerana sampai ke tahap merendahkan dirinya pergi ke 70,00 pemandu teksi," katanya 


Tambahnya, tindakan Perdana Menteri itu merupakan rasuah yang amat jijik dan tidak akan memberikan impak besar. :-sumber: KLPOS



Nizar Jamaludin: Najib Rasuah Pemandu teksi
Saalam, terdetik aku ingin menulis sedikit tentang erti syukur



Erti syukur 


terletak pada kekerapan kita mengucap syukur. ALLAH suka pada sesiapa saja yang rajin bersyukur.


Apabila kita rajin bersyukur, kesannya hidup kita akan jadi lebih tenang. Ketenangan itu adalah petanda bahawa rahmat ALLAH mengalir sebagai tanda ALLAH kasihkan kita.


Syukur jadi lebih bermakna apabila kita mengucapnya sepenuh hati hingga rasa kesyukuran itu meresap jauh ke dalam kalbu. Syukur sepenuh hati akan menjadikan kita lupa pada seribu satu permasalahan kehidupan, membuat kita optimis memperbaguskan kehidupan.




Pengertian syukur


Syukur adalah rasa berterima kasih pada Tuhan.


Kita berterima kasih atas pemberiannya, iaitu nafas kita, kesihatan kita, keluarga, kewangan, kawan-kawan serta harta benda kesayangan kita. Syukur bermaksud kita berterima kasih pada Tuhan kerana memberikan kita semua itu hari ini.


Bagaimana kita nak bersyukur? Lakukannya simply dengan memejamkan mata, berdiam diri seketika lalu menghadirkan rasa berterima kasih di dalam hati.


Hadirkan rasa berterima kasih itu seolah-olah kita menerima satu pemberian yang amat menggembirakan. Menjadi orang yang selalu mengucap syukur akan membuat kita merasa bersemangat sentiasa. Ucapkan terima kasih atas segala pemberian Tuhan dalam hidup Anda.




Lebihkan Tindakan Positif Disamping Berfikiran Positif


Ramai dari kita memang orang berfikiran positif, tapi cuma sedikit dari kita orangnnya bertindak positif iaitu bertindak mengikut apa yang ada di fikirannya.


Orang yang lebih kepada tindakan positif memiliki sifat optimis, iaitu yakin apa yang dia usahakan semakin memberi kesan sedikit demi sedikit. Semakin efektif tindakan, semakin baik kesan yang akan muncul (result).


Jadilah orang yang result-oriented, sebab dari situ Anda akan membentuk diri Anda menjadi orang bertindakan positif. Soal takut, gusar dan risau itu memang ada tapi usah biarkan ia menyebabkan Anda berhenti berusaha. Lebihkan pada usaha.


Proses ke arah mencapai matlamat yang dimahukan lebih penting dari asyik memikirkan keburukan yang mungkin akan muncul. Samalah seperti mendaki tangga, teruskan mendaki dan jangan fikir risiko Anda akan terjatuh, walaupun sebenarnya Anda mungkin boleh terjatuh.


Berfikir positif sahaja tapi kurang tindakan positif kelak akan memberi kesan yang cuma minima. Tapi apabila anda berfikir positif selepas itu melebihkan tindakan positif mengejar pencapaian yang Anda mahukan, kesan yang akan nampak akan jadi maksima.


Soalnya adalah bertindak dipandu oleh kepercayaan bahawa apa yang Anda usahakan akan membuahkan hasil satu hari nanti, bezanya cepat atau lambat saja.




Oleh itu gunakkan otak sebelum dichop tidak berotak~
wallahualam...



للاكي براني موڠكين اكن كاله تتاڤي تيدق اكن مڠاله. Lelaki berani mungkin akan kalah tetapi tidak akan mengalah.

للاكي براني موڠكين اكن كاله تتاڤي تيدق اكن مڠاله.Lelaki berani mungkin akan kalah tetapi tidak akan mengalah.
Baca Seterusnya...

Monday, 25 June 2012

apa yang non-halal tu?


Hmmm...Majlis Makan Malam bersama DSAI.

Ok le tu xde masalah dimana2...cumanya perlu ke meja berbeza??

Apa maksud meja NON HALAL dan meja HALAL? X pernah aku pegi mana2 majlis wlpun ada bangsa lain waima MAT SALLEH sekalipun ada meja NON HALAL dan meja HALAL begini??? Inikan pulak majlis yg membabitkan PAS! 

للاكي براني موڠكين اكن كاله تتاڤي تيدق اكن مڠاله. Lelaki berani mungkin akan kalah tetapi tidak akan mengalah.
Baca Seterusnya...

Rancangan Jahat DAP


DEDAH!!!...Rancangan Jahat DAP




Malaysia dikejutkan dengan berita gempar pada 13 Mei 2011 yang lalu tentang gerakan rahsia DAP. Pendedahan oleh ahli DAP sendiri yang kecewa dengan pembohongan oleh pihak terlibat mengenai penganjuran majlis pertemuan paderi-paderi di sini baru-baru ini, seorang saksi tampil menceritakan perkara sebenar yang berlaku dalam majlis berkenaan.


Mohamed Razali Abdul Rahman, 43, telah pergi ke Balai Polis Jalan Patani di Pulau Pinang untuk membuat laporan bagi membantu polis melakukan siasatan mengenai perkara itu.


Mohamed Razali yang merupakan ahli DAP Bahagian Jelutong mengakui dia ada pada majlis kesyukuran itu yang diadakan secara tertutup untuk paderi-paderi di sebuah hotel di Jalan Macalister di sini.


"Saya datang untuk ceritakan keadaan sebenar apa yang berlaku di sana (majlis berkenaan) sebab saya sendiri pun hadir pada majlis tersebut. Saya buat laporan ini sebab terlampau kecewa dengan laporan-laporan (dalam media) sebelum ini yang dibuat beberapa pihak yang mungkin tidak tahu apa yang sebenarnya berlaku.


"Jadi saya pun buat laporan dan saya serah kepada polis untuk buat siasatan lanjut tentang isu ini," katanya ketika ditemui di luar Balai Polis Jalan Patani di sini selepas membuat laporan itu.


Mohamed Razali yang ditemani isteri tiba di balai tersebut pukul 9 pagi dan keluar kira-kira tiga jam kemudian.


Beliau bagaimanapun tidak mendedahkan butiran yang dilaporkan kepada polis kerana tidak mahu mengganggu siasatan.


Ahli Parlimen Jelutong, Jeff Ooi dalam muka depan Utusan Malaysia pada Sabtu lalu menafikan dakwaan kononnya beliau menganjurkan satu majlis pertemuan paderi dari seluruh negara yang turut berikrar untuk menjadikan Kristian sebagai agama rasmi Persekutuan sekali gus melantik Perdana Menteri dalam kalangan penganut agama itu.


Menurut wakil rakyat DAP itu, beliau hanya menghadiri majlis kesyukuran yang diadakan secara tertutup untuk paderi-paderi tersebut di sebuah hotel di Jalan Macalister di sini sebagai tetamu.


Majlis pertemuan paderi-paderi berkenaan dan ikrar menjadikan Kristian sebagai agama rasmi Persekutuan negara Malaysia.
Sementara dalam laman sesawang The Malaysia Insider pula, Jeff Oii berkata bahawa Mohamed Razali telah dipaksa untuk membuat laporan.
Mohamed Razali menambah, sebagai orang Islam, dia wajib tampil ke depan bagi menceritakan apa yang berlaku pada majlis berkenaan.
"Sebagai orang Islam saya rasa kecewa. Saya ceritakan dalam laporan (polis) apa yang berlaku," ujarnya.

Beliau yang juga bekas ahli UMNO yang keluar sejak tahun pilihanraya 2008 pernah memegang jawatan sebagai Setiausaha Organisasi DAP dan Timbalan Ketua Pemuda DAP. Beliau mengaku pernah tinggal di gereja selama 2 minggu.

Paderi Marine, warga USA telah berada di Malaysia selama 5 tahun untuk mengkristiankan orang Islam di Malaysia.
Setiap minggu sekurang-kurangnya 2 orang Melayu telah dimurtadkan.
Beliau telah keluar dari menjadi ahli DAP diatas kesedarannya sendiri kerana mendapati bahawa DAP paling benci kepada bangsa Melayu beragama Islam dan Raja-Raja Melayu. DAP berniat jahat untuk menukar perlembagaan Islam kepada Perlembagaan Kristian.

Seorang pemimpin kanan DAP pernah didalam ucapannya menyatakan "we must make sure christian become official religion in Malaysia and we make sure that the next prime minister is christian."

Razali telah untuk membuat laporan polis tentang kristian agama rasmi. Mat Sabu mengarahkannya supaya ditarik balik. Guan Eng menawarkan RM 1Juta dan bercuti di Melbourne dan minta dia menarik balik laporan polis. Paderi di tempat kerja isterinya juga membuat tawaran yang lumayan untuk menarik balik laporan polis.



Senarai rancangan besar DAP yang diberitahu oleh Mohamed Razali adalah seperti berikut:

1. Kristian Agama Rasmi.
2. Malaysia akan ditukarkan kepada Republik. Guan Eng ada pejabat mewah di Singapura dan setiap minggu berjumpa Lee Kuan Yiew. Kewangan DAP terlalu kuat.
3. YDP Negeri Pulau Pinang akan ditukar kepada Cina.
4. Sistem Raja berperlembagaan akan dibubarkan, Raja adalah berketurunan lanun kata Lim Kit Siang.
5. Isu azan hanya untuk menguji ke sensitiviti orang Islam.
6. Pertandingan tilawah Al-Quran akan dihapuskan.
7. NGO-NGO Melayu akan dihapuskan contoh seperti PEKIDA & PERKASA.
8. Perkahwinan campur akan digalakkan, Insentif RM 5,000 akan diberikan atas alasan humans right (yang sebenarnya bertujuan untuk penghapusan etnik Melayu). 
9. Bahasa Inggeris akan dijadikan bahasa Rasmi.
10. Mata pelajaran Agama Islam akan dimansuhkan.
11. Chin Peng akan diberi pengampunan dan diberi gelaran Tun ( kalor sempat, tak mampos lagi ).
12. MARA jabatan yang dianggap rasis akan dibubarkan. 
13. GLC akan dipegang dan diterajui oleh orang-orang Cina.
14. Di hotel Palma Penang, lagu Negara ku yang baru telah dimainkan. Tiada sebut pun tentang raja.
15. Rejimen Askar Melayu Diraja akan dibubarkan kerana telah banyak bunuh orang cina (komunis) sebelum ini.
16. Panglima Angkatan Tentera dan Ketua Polis Negara akan ditukarkan kepada orang Cina. 
17. Kakitangan kerajaan berketurunan Melayu akan dikurangkan.
18. KEMAS, BTN dan MKN akan ditutup.
19. Kedutaan Israel akan dibuka.
20. Pengkalan tentera Israel akan dibuka di Port Dickson.
21. Majlis antara agama akan menggantikan Majlis Agama Islam.
22. Wang zakat akan digunakan oleh orang bukan Islam. Percubaan telah dibuat di Perak sewaktu dibawah Nizar MB boneka. Ngeh pernah mintak untuk guna wang zakat tetapi dihalang oleh Mufti.
23. DEB akan dimansuhkan.
24. Parti berteraskan agama akan dibubarkan termasuk PAS. Mat Sabu pernah kata "Saya sanggup makan babi dengan Lim Guan Eng dari makan ayam dengan Najib daam satu majlis tertutup." PAS telah berjaya diliberalkan.
25. Yahudi dan CIA akan bantu menjayakan rancangan DAP ini.

* kepada semua orang-orang Melayu dan Islam bersatulah tidak kira dari parti politik mana pun, kita perlu bersatu supaya anasir luar tidak mudah mengkotak-katikkan bangsa kita kerana negara ini adalah Tanah Melayu, kenapa nak digadaikan kepada pihak lain.

Nakkah kubur kita nanti dikencing oleh anak-cucu-cicit kita di masa hadapan sebab kita tinggalkan tanah-air ini dalam keadaan yang susah dan huru-hara kepada mereka.-sumber kintamenjerit




للاكي براني موڠكين اكن كاله تتاڤي تيدق اكن مڠاله. Lelaki berani mungkin akan kalah tetapi tidak akan mengalah.
Baca Seterusnya...

rafizi skandal rm960

RAFIZI DI SEBALIK SKANDAL KONTRAK RM960 JUTA LRT AMPANG..???



Rafizi Ramli nampaknya nak bermain dengan persepsi rakyat terhadap ketelusan kerajaan pimpinan PM Datuk Seri Najib Razak . Kononnya tiada tender terbuka . Setahu aku, Prasarana ialah syarikat milik penuh kerajaan ditubuhkan melalui Kementerian Kewangan dan kerajaan berhak melantik mana2 syarikat yang dirasakan berhak. Melalui laporan Business Times yang dikeluarkan pada 22 June 2012 , sebuah konsortium yang diketuai oleh George Kent Berhad diwar-warkan akan memperoleh kontrak pembinaan 'extension' LRT Ampang. Syarikat - syarikat dalam konsortium ini ialah George Kent Berhad , China Railway Construction Corp, dan Tewet GmbH .



Melalui laporan Business Times, 

8 kumpulan konsortium dikatakan telah membida untuk projek ini iaitu ;


1. George Kent - China Railway - Tewet GmbH

2. Posco - Sojitz - Daewoo International - Thales

3. Invensys - Balfour Beatty Rail - Ingress

4. Colas - CMC Engineering - Thales

5. Samsung - LG - Thales

6. SNC Lavalin - WW Engineering - Bombardier

7. Siemens - SCOMI Engineering

8. Ansaldo - Emrail - Leighton


Business Times sebelum ini pernah melaporkan bahawa Konsortium George Kent mungkin akan memperoleh bidaan ini pada July 2011 . Tapi awal tahun 2012 pula , ada ura-ura pulak mengatakan Konsortium Posco akan dapat tender ni. Lepas tu , Konsortium Invensys pula diwar-warkan akan memperoleh tender ni . Banyak sangat ura-ura . Tapi benarkah dakwaan Rafizi yang mengatakan tender tak dilakukan secara terbuka? Rafizi melampirkaan satu surat setuju terima yang dialamatkan kepada Perdana Menteri mencadangkan Konsortium PDA (Posco - Daewoo ? ) sebagai kontraktor projek .


Pendapat aku , Datuk Seri Najib mungkin meminta penilaian dilakukan semula oleh Prasara terhadap syarikat2 pembida kerana ini melibatkan projek yang sangat besar . Kalau tak , takde lah ura2 yang mengatakan George Kent akan dapat projek ni sejak tahun lepas lagi, kemudian ura-ura konsortium Posco - Daewoo , kemudian  Inversys . Dan dalam Business Times sendiri menyebut Syarikat Prasarana Negara meminta pembida2 melanjutkan tempoh sah tawaran mereka hingga 27 July 2012 . Jadi ia masih tender terbuka . Persoalan sekarang ialah bagaimana proses penilaian tender yang dilakukan oleh Syarikat Prasarana Negara baik dari segi komersil dan teknikal .


Kalau melihat latar belakang syarikat2 yang membida projek ni aku rasa masing2 takde masalah dari segi teknikal . Cuma mungkin masing2 bersaing dari segi harga atau pakej yang paling menarik untuk ditawarkan . Apa pun dalam setiap tender, pasti akan ada klausa yang menyebut pemberian tak tertakluk pada harga tawaran yang paling rendah. Jadi kerajaan berhak memberikan tender berkenaan kepada syarikat yang dirasakan dapat memberikan pakej yang lebih baik walaupun harga yang ditawarkan bukan paling rendah.


Sekarang ni aku syak (syak je bukan tuduh) , ada orang yang berkepentingan dah 'kowtim' siap2 dengan Konsortium PDA ni  (orang Prasarana ke? aku tanya je ni..keh keh keh), sekali sampai kat tangan Datuk Seri Najib disuruh tender tu dinilaikan semula . Apa lagi, maka hangin lah satu badan (mungkin sebab 'plan' nak sauk duit terbantut) sampai dibocorkan segala maklumat yang sepatutnya dirahsiakan ni kepada si Rafizi .Balas dendam kaedahnya.. Senang cerita, tak lama lagi isu yang ditimbulkan ini bakal 'backfire' balik gerombolan Pakatan Haram. Come on lah.. tender evaluation for construction project is very subjective , there are lot of consideration to be made . Apa nak heran kalau Konsortium George Kent akan dapat projek ni , sebab sejak awal lagi Konsortium ni yang dikatakan akan berjaya dalam bidaan. (sumber) . Dalam laporan ni mengatakan George Kent ialah second lowest bidder . Posco Daewoo tak tersenarai dalam 4 pembida yang terendah ~ SUMBER

http://networkedblogs.com/zaagc


للاكي براني موڠكين اكن كاله تتاڤي تيدق اكن مڠاله. Lelaki berani mungkin akan kalah tetapi tidak akan mengalah.
Baca Seterusnya...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ping!